Reisebrev S/Y Hebe på langtur

Reisebrev S/Y Hebe på langtur

Reisebrev

Her skal vi legge inn nye reisebrev om turen vår.

Reisebrev 8 - 2009

Reisebrev 2009Posted by Marit Oksholen 06 Jun, 2009 16:21

Reisebrev 8 - 2009

Vi er nå kommet til Grenadinene, som består av mange øyer og de fleste tilhører Grenada. Der er seilingsdistansene mellom øyene minimale, ja, vi kan faktisk se fra den ene øya til den andre. Men vi må klarere inn på hver øy, og noen ganger også ut, selv om øyene har Grenada- flagg. Og det er et lite sirkus hver gang, men vi kan ikke si at vi har noen dårlige erfaringer. Tolmodighet er stikkordet! Og smil og vær glad, så lopper de deg for en hundrelapp eller to og vi får fortsette.

Neste øy vi besøker heter Carriacou, der vi ble anbefalt Tyrell Bay, med kafeen "LazyTurtle", som har "verdens beste pizza og hvitløksbrød"...... Vel, det tok litt tid før vi i det hele tatt fikk servering, så navnet passet godt. Men ellers var det en fin, fin bukt og vi snuste litt rundt, mens vi ventet på at kokken skulle komme på jobb. Var visstnok litt forsinket...og pizzaen var ikke verdt å vente på, syntes vi. Vi "jollet" tilbake til båten i bekmørkret og tok oss en velfortjent "korvaiser" i våre nye cognac glass.

Men også Carriacou er en nydelig øy, som vi sikkert drar innom på vår vei nordover til høsten.

Vi fikk gjort litt arbeid, dvs. det er vel kapteinen som gjør det meste. Jeg er en kjempegod handlanger, sier han og da må jeg være fornøyd. Men jeg er med på vasking og gnikking av alt rustfritt stål, som faktisk må taes ganske ofte. Det varme og fuktige klimaet tærer hardt på båt og utstyr.

Utdrag fra dagboken den 30. april 2009;

" kl 06.00 Du tror det ikke før det skjer, men også mor var oppe kl 06.00

kl 07.00 Off we sail to Grenada, i underkant av 30 nm. Fin fin seilvind. Deilig og varmt. Motrer de to siste timene, da vinden blir ustabil og delvis borte langs øya.

kl 13.30 Ankrer opp i Pricly Bay etter litt styr da ankerkjettingen og ankerkula ballet seg sammen. Så får vi se hva Grenada har å by på. Her ligger "Papalagi", Asgeir og Svein. Går oss en tur- til Universitetet som har 2000 medisin studenter, de fleste amerikanske. Fikk da trimmet litt, men det er VARMT."

Utdrag fra dagboken den 04. mai 2009;

"kl 11.00 Etter en avslappet frokost, inkl. høytlesing fra nytt på nettet, dro vi opp til Spice Island Marina for å forhøre oss om leigebil til i morgen. Men så impulsive som vi er, tok vi likegodt bilen i dag og kjørte så avgårde. Kapteinen mestrer ventrekjøringen uten problem og veiene er iallefall bedre enn på Dominiqa!

Kjørte innom hovedstaden på Grenada, St. George og kronglet oss videre nordover til Gouyave, der vi omsider fant en kafe/restaurant, for vi var skrubbsultne. Men huff og huff- i morgen skal vi ta med oss nistepakke. Vi fortsatte over øya til Greenville og det var et eventyr som alltid. Det ble langt fra "rake vegen", for veiskilt finnes ikke (utenom i byene). Likevel kom vi oss tilbake til St George, der vi også fant kryddermarkedet ved hjelp av en "frvillig guide". En skrytmaker og pratemaker, men faktisk også interessant. En stygg/fin by, som vi også vil tilbake til.

kl 18.45 Vi kom oss omsider heim igjen, etterat mange små landsbyer hadde hatt besøk av oss, dog ikke planlagt! Grønn og frodig regnskog, blide og svarte innbyggere.

kl 22.00 Godt å finne køya"

Ja, Grenada er en fantastisk øy. Vi har vært her en gang før- for 15 år siden, men ikke på egen kjøl. Den gangen sa jeg at jeg kunne tenke med å besøke denne grønne og frodige øya igjen og nå er vi her. Vi kjørte på kryss og tvers og havnet rett som det var inne i "bushen", men fant også ut igjen. Et eventyr. Og vi hadde med nistepakke!!

Vi møter igjen John og Harmony, som vi ble kjent med på Antigua. De seiler i "Ocean Harmony", er opprinnelig fra Sør-Afrika-Durban, men bor nå i Vancouver,Cannada.

Vi koser oss sammen, kjemien stemmer og vi har planer om å feire jul sammen i 2009, kanskje på Bequa??

En dag har jeg storopprydding og finner bl.a. to kasser "El Coto" (rødvin). Svetter og styrer og får omplassert en del ting, så nå har vi enda mer plass. Og så lager jeg fiskesuppe og invitere John og Harmony og vi har en kjempefin kveld og er lettere animerte da vi går til køys. En annen dag spiser vi ombord hos dem og det er tydelig at det er gjennsidig glede over å ha møttes igjen.

Det nærmer seg tiden vi må bryte opp og seile fra denne skjønne øya- for å tenke på å klargjøre båten for vinter/sommerlagring på Trinidad.

Utdrag fra dagboken den 11.05. 2009;

"kl 003.00 Starter fra Pricly Bay i fint og rolig vær. Nesten fullmåne. Er ikke kommet oss ut av kanalen før motoren stopper. Tydeligvis skitt/vann i filteret...

Men seilene var allerede oppe og det er jo seile vi skal, så alt gikk fint, men seint. Veldig lite vind, men med dønning og litt medstrøm, gjorde vi 4 knop. Altfor seint til at vi kunne nå Trinidad innen det ble mørkt, men plutselig fikk vi faktisk en frisk bris, så frisk at vi måtte reve(redusere seil).

Det var kryss og delvis halv vind og nydelig vær. Men motorproblemet måtte fikses og kapteinen skiftet det ene filteret under ulidelige forhold, i strømsjø og dønninger. Det andre filteret viste seg å være feil og vi måtte klare oss med 1000 omdreininger på maskinen, som berget oss gjennom det trange sundet vi måtte gjennom rett før Chaguaramas på Trinindad. Der gikk strømmen imot, med alt fra 2 til 4 knop. Båtens fremdrift var til tider 0,1 knop, men med kapteinens urokkelig tro og usedvalige rolige vesen, kom vi oss "innafor". Det kom et lite gufs og seilene kom opp. Med litt vind og litt motorhjelp, gjorde vi 1,5 knop og kom endelig så langt at vi kunne ankre. Da hadde motoren "hostet"/stoppet 2 ganger. Det gjorde også hjertet mitt, men kapteinensto på sitt; dette går bra! Og det gjorde det også!!

kl 20.20 To gode whiskyer og rett til sengs!"

Chaguaramas på Trinidad er enorm. 4 store verft og båter alle steder. Butikker, verksted, seilmakere og agenturer av alle slag som er relatert til båter ligger på rekke og rad. Restaurantene er også tallrike. Stedet er etter forholdene ganske fint, men vi har ennå ikke utforsket øya Trinidad.

Det ble full rulle med arbeid av ymse slag for å klargjøre båten. Den skal på land under orkansesongen, som er fra juni til november. Trinidad ligger nedenfor "orkanbeltet" og vi håper vårt hjem ligger trygt der. Men det var endel arbeid og forberedelser, før vi kunne forlate Hebe for 5 måneder. Heldigvis hadde vi kontakter og har stor tro på og tillit til de folkene som skal se til den. Her er det bare å punge ut og du får hva du vil ha. Uansett , det er usedvanlig hyggelig folk der nede og vi likte oss veldig godt. Men varmen tiltok og etterhvert blir vel fuktigheten også værre.

Så den 25.mai tok vi farvel med Hebe og fløy til det kalde nord. Her vil vi være til begynnelsen av september, da vi drar ned til Mogan og blir der til vi atter setter kursen enda lenger sør- til Trinidad og Chaguaramas og Hebe!

GOD SOMMER fra Marit og John

  • Comments(0)//blogg.sy-hebe.com/#post38